Aktuelne vijesti

FENA - intervju sa direktorom Visoke škole eMPIRICA

 

SARAJEVO, 30. decembra (FENA - Federalna novinska agenija)

Na tržištima rada širom svijeta među deficitarnim zanimanjima su kadrovi u oblasti informacijsko-komunikacijskih tehnologija (ICT). Samo Evropska unija potražuje više od milion stručnjaka, a na tržištu rada u Bosni i Hercegovini oni su jedno od najtraženijih zanimanja, ali i među najbolje plaćenima.

Stoga u Visokoj školi računarstva i poslovnih komunikacija eMPIRICA, koju trenutno pohađa 195 studenata, rade na principu osiguravanja visokog kvaliteta nastavnih sadržaja budućim stručnjacima, a sve uz korištenje najmodernijih tehnologija.

Kako je u razgovoru za Fenu pojasnio direktor Visoke škole eMPIRICA Muhdin Mujačić, nakon završetka ove škole diplomanti mogu odmah preuzeti važne radne zadatke i uključiti se u radne procese, a analize su pokazale da 87 posto diplomanata pronalazi posao u struci unutar tri mjeseca od diplomiranja.

– Ova škola u svojim programima, načinu organiziranja nastavnog procesa, kao i ICT resursima koje osigurava studentima, jedinstvena je u BiH. Studijski program Inženjerska informatika je jedini studijski program inženjerske informatike u BiH i omogućava besplatno pohađanje Cisco akademije – dodao je.

Radi se o mrežnim tehnologijama u okviru samog studija, a koji studente priprema za uspješno polaganje Cisco certifikata, jednog od najcjenjenijih industrijskih certifikata u svijetu.

Također, studijski program Poslovna informatika je jedini studijski program poslovne informatike u BiH koji studentima nudi dvojnu diplomu po završetku studija – diplomu Visoke škole eMPIRICA i diplomu Visoke škole za poslovne nauke iz Ljubljane. Ovaj studijski program je akreditiran u Sloveniji.

Ova škola slijedi najbolje svjetske prakse u edukaciji ICT stručnjaka, obogaćena je svjetski poznatim ICT brandovima, te studenti Visoke škole eMPIRICA imaju besplatan pristup do Cisco Networking Academy, Oracle Academy, Microsoft Imagine Premium, Cisco Spark, Office 365.

U 2017. godini pokrenuta je i prva STEM akademija (STEM – Science, Technology, Engineering and Mathematics) za djecu i mlade u BiH, usmjerena na razvoj logičkog razmišljanja, kreativnosti, kolaboracije, komunikacijskih, prezentacijskih i dizajnerskih vještina.

STEM akademija ima 50 polaznika uzrasta od šest do 15 godina. Djeca se uče logici, istraživanju i promišljanju, programiranju, robotici, korištenju alata za obradu različitih medija, upotrebi tehnologija u oblaku, sigurnoj i odgovornoj digitalnoj komunikaciji i kolaboraciji, kroz samostalan i timski rad.

– Naš najnoviji projekt posvećen studentima je osnivanje poslovno inovacijskog centra BICentar eMPIRICA koji za cilj ima kreirati ambijent u kojem ćemo kreativne i inovativne studente i mlade inženjere podržati u razvoju njihovih ideja i projekata, što bi u konačnici rezultiralo formiranjem start-up kompanija – istaknuo je Mujačić.

Govoreći o planovima za budućnost, direktor eMPIRICA-e je kazao da se trenutno radi na uvođenju četverogodišnjih studijskih programa, te će studenti od naredne akademske godine moći odabrati trogodišnji ili četverogodišnji studij.

Radit će se i na inkubaciji startup kompanija za studente kroz kontinuiranu podršku u razvoju ideje do izlaska na tržište. Planirano je i proširenje STEM obrazovnog programa i u druge gradove.

– Aktivni ćemo i dalje biti u apliciranju na fodove EU, trenutno radimo na aplikaciji za novi Erasmus+ projekat u okviru Key Action 2 i aplikaciji u okviru Key Action 1 koja predviđa mobilnost naših studenata i nastavnika na partnerskoj ustanovi – naglasio je.

Podsjetio je da je u toku četvrta industrijska revolucija koja donosi promjene u vještačkoj inteligenciji, robotici, IoT, autoindustriji (autonomna vozila), 3D printanju, kvantnim kompjuterima i nanotehnologiji, a svaka industrijska revolucija mijenja svijet iz korijena.

Podvukao je da su sirovina, energija i znanje najveći resursi, a samo na znanje može se primijeniti činjenica da što ga više koristite to ga više imate. Jedina je to trajna kategorija i upravo taj resurs treba ulagati.

Ukoliko se nastavi ulagati u kvalitetno obrazovanje mladih ljudi, posebno u relevantnim tehnologijama danas, podvukao je Mujačić, BiH će biti u mogućnosti uhvatiti korak s razvijenim zemljama.

S tim ciljem osnovana je i Visoka škola eMPIRICA u augustu 2011. godine u Brčkom, a zbog velikog broja studenata koji je pristizao s područja Tuzlanskog kantona, 2015. godine osnovano je i Odjeljenje u Tuzli koje je krajem ove godine dobilo i novi savremeno opremljen prostor.

Na školi predaju renomirani profesori i stručnjaci iz BiH, Slovenije, Hrvatske i Srbije, najbolji studenti se nagrađuju, aktivni su u Erasmus+ programu, studenti se povezuju s najboljim IT kompanijama u okruženju, pružaju mogućnost studiranja na daljinu i to su samo neke stvari koje Visoku školu eMPIRICA razlikuju od sličnih ustanova.

Upis studenata u akademskoj 2019./2020. godini

Dragi budući studenti,

Sada ste u jako značajnoj fazi svog života, odlučujete o svojoj budućnosti odabirom institucije i programa studiranja, što će vam umnogome odrediti cijeli životni put i profesionalni uspjeh.

Opširnije

 

Zašto odabrati studij na Visokoj školi eMPIRICA

Visoka škola računarstva i poslovnih komunikacija eMPIRICA nudi zaista jedinstvene studijske programe u BiH i visoko kvalitetan pristup obrazovnom procesu, u kojem se zahtjevi i potrebe studenta nalaze u fokusu.

Opširnije

 

Glavnih 10

Deset razloga koji će Vas opredijeliti za studij na Visokoj školi računarstva i poslovnih komunikacija eMPIRICA

Opširnije

 

Dvojna diploma – transnacionalni studij

Visoka škola eMPIRICA i Visoka šola za poslovne vede iz Ljubljane dobili su od Slovenačke agencije za osiguranje kvaliteta u visokom obrazovanju NAKVIS (www.nakvis.si) odobrenje da mogu na Visokoj školi eMPIRICA izvoditi transnacionalni studij na studijskom programu Poslovna informatika uz izdavanje dvojne BiH-SLO diplome.

Opširnije

 

Cjenovnik - školarina koja pokriva sve troškove studija

Dragi studenti, u želji da Vam studij učinimo finansijski što prihvatljivijim, zadržavajući visok stepen kvaliteta, kreirali smo školarinu koja pokriva sve Vaše troškove tokom studija.

Opširnije

 

Ekvivalencija predmeta i priznavanje industrijskih certifikata

Vjerujemo da su se mnogi od vas već dijelom školovali na drugim visokoškolskim ustanovama. Kod nas se uvažava svako vaše znanje koje je povezano sa našim studijskim programom.

Opširnije

 

Certiport testni centar

Visoka škola eMPIRICA je od 2012. godine ovlašteni Certiport testni centar.

Opširnije
 

Cisco akademija mrežnih tehnologija VS eMPIRICA

Lokalna Cisco akademija mrežnih tehnologija VS eMPIRICA

Opširnije

 

 

 

 

YouTube kanal

Web Analytics