Članci

Šta studirati?

 

Šta studirati - informatički stručnjaci dominantno deficitarni na tržištima rada

Prema službenim podacima prikupljenim u zavodima za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini, koje je analizirala i predočila agencija Anadolija, najmanje traženi, a ujedno i najbrojniji visokoobrazovani kadrovi na biroima, su diplomirani ekonomisti, pravnici, te profesori razredne nastave. Zanimanja koja su najviše tražena, ali ih je najmanje, su ljekari specijalisti, mašinski inženjeri i inženjeri elektrotehnike (informatičkih i drugih usmjerenja).

Informacijsko-tehnološki (IT) stručnjaci, odnosno oni koji rade u kvalifikacijskoj djelatnosti “informacija i komunikacija”, među najbolje su plaćenim u Bosni i Hercegovini. Potrebno je spomenuti da je riječ o deficitarnom zanimanju, te da su upravo IT stručnjaci jedni od najtraženijih zanimanja. Isto tako su, prema saznanjima Dnevnog lista od Federalnog zavoda za statistiku i portala Posao.ba, među prva tri zanimanja za koja se predviđa da će u 2014. biti najtraženija pobrojani redom: inženjeri informatike, elektrotehnike i mašinstva.

Prema broju objavljenih oglasa natraženija zanimanja u našoj zemlji su IT inženjeri, inženjeri elektrotehnike, građevinski inženjeri, diplomirani farmaceuti, te krojači, zidari, varioci, piše portal Buka.

Prema podacima iz decembra mjeseca 2012. godine, na birou za zapošljavanje Tuzlanskog kantona nalazi se oko 900 diplomiranih ekonomista različitih profila dok trenutno ovaj fakultet pohađa još nekoliko stotina studenata. Slično je i sa diplomiranim pravnicima kojih također na birou ima na stotine i jedni i drugi godinama bezuspješno pokušavaju doći do zaposlenja u struci. Nastavnog kadra u Tuzlanskom kantonu ima dovoljno za narednih deset godina i skoro da ne postoji potreba za novim. Zanimljivo da se na evidenciji biroa ne nalazi niti jedan inženjer informatike, deficitarna su takođe i druga zanimanja tehničkog smjera. Tuzlanski kanton trenutno nema kapacitete da zaposli sve kadrove koji su suficitarni poput: ekonomista, pravnika, defektologa, nastavnika i dr. Prema podacima Službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona iz februara 2014. godine, na evidenciji nema ni jednog inženjera informatike, a od srodnih zanimanja na evidenciji je prijavljeno 10 inženjera računarstva.

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje u Brčko distriktu BiH iz maja 2013. godine, na Zavodu je prijavljeno 334 diplomiranih ekonomista. Na evidenciji nema niti jednog doktora medicine, a najmanje nezaposlenih je profesora fizike, matematike, magistara farmacije, inženjera geodezije te bachelora/inženjera informatike.

„Svakog dana na Zavodu za zapošljavanje u R Hrvatskoj registrira se gotovo 800 nezaposlenih. Istodobno IT industrija vapi za radnom snagom. Osim što ni dana ne čekaju na novi posao, plaće su itekako izdašne. Zahvaljujući modernim komunikacijama njihov posao ne poznaje granice. Hrvatska na godinu izveze više od milijardu kuna IT usluga.“ (Izvor: http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/it-sektor-oni-ne-cekaju-na-posao-a-place-su-im-izdasne---308770.html).

“Na osnovu prijava poslodavaca o slobodnim radnim mestima, na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje R Srbije najviše se traže pedijatri, anesteziolozi, estetski hirurzi, farmaceuti i informatičari. Za ove poslove neophodan je završen fakultet, i na njih se ne čeka dugo.” (Izvor: http://gdeinvestirati.com/edukacija-i-karijera-154/aktuelnosti/17975-ovo-su-najtrazenija-zanimanja-u-srbiji#)

Prema podacima BITKOM-a (njemačko udruženje za informacijske tehnologije, telekomunikacije i nove medije) samo u Njemačkoj je u ovom trenutku otvoreno gotovo 43.000 konkursa za radna mjesta IT profesionalaca, a broj zaposlenih u IT sektoru raste dvocifrenim stopama već nekoliko godina za redom, te je zbog toga po uzoru na američku zelenu kartu uveden institut „Plave EU karte“ koja se po ubrzanoj proceduri izdaje visokoobrazovanim ljudima iz drugih zemalja.Najviše se traže certificirani IT profesionalci i to ponajviše iz područja programiranja/softverskog razvoja, ali i IT konsultanti, stručnjaci za podršku prodaji IT rješenja, sistemski i mrežni administratori, projektni manaeri i stručnjaci za sigurnost računarskih sistema.

Evropska komisija očekuje da će se za dvije godine broj traženih visokoobrazovanih ICT profesionalaca povećati za čak 30% u odnosu na prethodnu godinu, što će izazvati nedostatak od 900.000 ICT stručnjaka u EU.

Koja su zanimanja najplaćenija u BiH?

Prilikom odabira budućeg zanimanja, većina studenata nije upoznata s informacijama o tome kako su koja zanimanja plaćena, ne raspolažu ni podatkom koja su zanimanja deficitarna ili kojih zanimanja ima previše na bh. tržištu. Ovakva situacija doprinosi ''proizvodnji'' viška kadrove što dovodi hiljade diplomanata u stanje nezaposlenosti po okončanju studija.
 
Prema posljednjim istraživanjima (2015. godina) portala Posao.ba i Plata.ba, koja su provedena na području tržišta rada, u Bosni i Hercegovini najvišu zaradu mogu donijeti diplome informatičkog/elektrotehničkog, ekonomskog i farmaceutskog fakulteta.
 
Softver inženjeri s magisterijem plaćeni su mjesečno u prosjeku 1.800 KM, dok su oni s bachelor diplomom plaćeni 1.560 KM. IT projekt menadžeri i IT specijalisti plaćeni su 1.750 KM, dok IT menadžer zaradi prosječno oko 1.900 KM
 
Osobe koje završe ekonomski fakultet imaju priliku da dobro zarađuju u budućnosti, ali s ovim fakultetom je teže pronaći posao, sudeći prema podacima Zavoda za zapošljavanje.
 
Ovo su samo neki od razloga da se budući studenti ozbiljno zainteresiraju za studij na jednom od inovativnih studijskih programa u oblasti informatike koji se izvode na Visokoj školi računarstva i poslovnih komunikacija eMPIRICA: Poslovna informatika i Inženjerska informatika.  

Studijski program Poslovna informatika na Visokoj školi eMPIRICA je jedini studij poslovne informatike u BiH koji studentima nudi dvojnu diplomu po završetku studija - diplomu licencirane visokoškolske institucije iz BiH  (Visoka škola eMPIRICA) i diplomu akreditirane visokoškolske institucije iz EU (Ljubljana School of Business), a prema odobrenju Slovenačke agencije za osiguranje kvaliteta u visokom obrazovanju NAKVIS.

Studijski program Inženjerske informatike na Visokoj školi eMPIRICA je jedini inženjerski informatički studij u BiH koji studentima omogućava da u okviru studija, kroz odabrana četiri predmeta, pohađaju program Cisco akademije mrežnih tehnologija, i to besplatno. Nastava na navedenim predmetima se odvija prema međunarodnom programu Cisco akademije mrežnih tehnologija, korištenjem jedinstvenih obrazovnih resursa i originalne Cisco mrežne opreme.

Stoga Visoka škola eMPIRICA poziva sve zainteresovane buduće studente da donesu ispravnu odluku koja će odrediti njihovu profesionalnu i finansijsku budućnost, odabirući studij koji nudi savremena znanja i upotrebljive vještine u oblasti koja je dominantno deficitarna na tržištu rada u svijetu i kod nas.

Konkurs za upis studenata na prvu godinu studija u akademskoj 2017./2018. godini možete pogledati OVDJE.

 

Upis studenata u akademskoj 2017./2018. godini

Dragi budući studenti,

Sada ste u jako značajnoj fazi svog života, odlučujete o svojoj budućnosti odabirom institucije i programa studiranja, što će vam umnogome odrediti cijeli životni put i profesionalni uspjeh.

Opširnije

 

Zašto odabrati studij na Visokoj školi eMPIRICA

Visoka škola računarstva i poslovnih komunikacija eMPIRICA nudi zaista jedinstvene studijske programe u BiH i visoko kvalitetan pristup obrazovnom procesu, u kojem se zahtjevi i potrebe studenta nalaze u fokusu.

Opširnije

 

Glavnih 10

Deset razloga koji će Vas opredijeliti za studij na Visokoj školi računarstva i poslovnih komunikacija eMPIRICA

Opširnije

 

Dvojna diploma – transnacionalni studij

Visoka škola eMPIRICA i Visoka šola za poslovne vede iz Ljubljane dobili su od Slovenačke agencije za osiguranje kvaliteta u visokom obrazovanju NAKVIS (www.nakvis.si) odobrenje da mogu na Visokoj školi eMPIRICA izvoditi transnacionalni studij na studijskom programu Poslovna informatika uz izdavanje dvojne BiH-SLO diplome.

Opširnije

 

Cjenovnik - školarina koja pokriva sve troškove studija

Dragi studenti, u želji da Vam studij učinimo finansijski što prihvatljivijim, zadržavajući visok stepen kvaliteta, kreirali smo školarinu koja pokriva sve Vaše troškove tokom studija.

Opširnije

 

Ekvivalencija predmeta i priznavanje industrijskih certifikata

Vjerujemo da su se mnogi od vas već dijelom školovali na drugim visokoškolskim ustanovama. Kod nas se uvažava svako vaše znanje koje je povezano sa našim studijskim programom.

Opširnije

 

Certiport testni centar

Visoka škola eMPIRICA je od 2012. godine ovlašteni Certiport testni centar.

Opširnije
 

Cisco akademija mrežnih tehnologija VS eMPIRICA

Lokalna Cisco akademija mrežnih tehnologija VS eMPIRICA

Opširnije

 

 

 

 

YouTube kanal

Web Analytics