Članci

Modul 12: Swift

Swift je objektno orijentiran programski jezik opšte namjene koji se prvenstveno koristi za pisanje aplikacija za Apple platforme (iOS, macOS, watchOS, tvOS, Linux i z/OS). Osim toga, Swift je odličan izbor za server-side aplikacije koje zahtijevaju visoke performanse kompajlera, nizak stepen korištenja memorije i visok nivo bezbijednosti. Swift je sve popularniji programski jezik i za razvoj IoT (Internet of Things) aplikacija. Riječ je o mladom programskom jeziku koji je predstavljen 2014. godine. Ipak, zahvaljujući jednostavnosti korišćenja, stabilnosti i sigurnosti, ovaj jezik je za kratko vrijeme postao izuzetno popularan. Programski jezik Swift se može pisati u različitm okruženjima. Najpoznatiji je Xcode, a pored njega, koriste se i Playground, Atom, SublimeText.

U okviru ovog modula ovladat ćete naprednom Swift sintaksom, kao i upotrebom Cocoa i Cocoa Touch biblioteke. Kontrola toka i blokovi, funkcije, klase, strukture, objekti, nasljeđivanje, povezanost, korisničko sučelje, layouti, su neki od baznih koncepata Swifta koje ćete naučiti u okviru ovog modula.

Na kraju ćete uspješno svladati Swift – moderan, moćan i intuitivan programski jezik, uz koji ćete koristiti alate neophodne za uspješan razvoj i distribuiranje vaših aplikacija za iOS platformu.

Upis studenata

Dragi budući studenti,

Sada ste u jako značajnoj fazi svog života, odlučujete o svojoj budućnosti odabirom institucije i programa studiranja, što će vam umnogome odrediti cijeli životni put i profesionalni uspjeh.

Opširnije

 

Zašto odabrati studij na Visokoj školi eMPIRICA

Visoka škola računarstva i poslovnih komunikacija eMPIRICA nudi zaista jedinstvene studijske programe u BiH i visoko kvalitetan pristup obrazovnom procesu, u kojem se zahtjevi i potrebe studenta nalaze u fokusu.

Opširnije

 

Glavnih 10

Deset razloga koji će Vas opredijeliti za studij na Visokoj školi računarstva i poslovnih komunikacija eMPIRICA

Opširnije

 

Dvojna diploma – zajednički studij

Visoka škola računarstva i poslovnih komunikacija eMPIRICA u Brčkom i Visoka škola računarstva i informatike eMPIRICOM u Tuzli potpisali su ugovore o organizovanju zajedničkih studija prvog ciklusa za sticanje DVOJNE DIPLOME za studijske programe INŽENJERSKA INFORMATIKA i POSLOVNA INFORMATIKA.

Opširnije

 

Cjenovnik - školarina koja pokriva sve troškove studija

Dragi studenti, u želji da Vam studij učinimo finansijski što prihvatljivijim, zadržavajući visok stepen kvaliteta, kreirali smo školarinu koja pokriva sve Vaše troškove tokom studija.

Opširnije

 

Ekvivalencija predmeta i priznavanje industrijskih certifikata

Vjerujemo da su se mnogi od vas već dijelom školovali na drugim visokoškolskim ustanovama. Kod nas se uvažava svako vaše znanje koje je povezano sa našim studijskim programom.

Opširnije

 

Certiport testni centar

Visoka škola eMPIRICA je od 2012. godine ovlašteni Certiport testni centar.

Opširnije
 

Cisco akademija mrežnih tehnologija VS eMPIRICA

Lokalna Cisco akademija mrežnih tehnologija VS eMPIRICA

Opširnije

 

 

 

 

YouTube kanal

Web Analytics